Манифестације

Прослава школске славе Свети Сава је изузетан дан у нашој школи.  Раздрагана, а уједно свечана и достојанствена атмосфера влада школом.

У учионицама одељењске старешине са ученицима  разговарају о лику и делу Светог Саве. Послуже куглице од жита које се пре тога направе у школској кухињи.

Затим  се у свечаној сали наше школе служи обред освећења славског колача и жита од стране парохијског свештеника цркве Светог Марка. До прошле године је то био протојереј ставрофор Боривоје Васиљковић, а сада јереј Небојша Тополић. Обреду  присуствују ученици осмих разреда као и родитељи који то желе.

У наставку је приредба у извођењу ученика млађих или старијих разреда, а након приредбе је славски ручак за све запослене у школској трпезарији којим  се прослава и завршава.

Највећи изазов, уједно и радост свих учесника, у нашој Школи је било покретање Дана науке Еурекадана, 2007. године.  Предлог је потекао од Звездане Кузмановић, ученице 8.разреда.  Она је, заједно са другим ученицима свог одељења, била иницијатор на часовима физике, хемије и биологије, на којима је експеримент постао основа разумевања природних појава.

Ученици су схватили значај експеримента  и зажелели да ученицима од 1. до 4. разреда,  пренесу магију „еурекатренутка", када се од мађионичарски немоћег стиже до научног тумачења.  Осим едукативног, овај школски пројекат,  који је постао наша традиција и знак препознавања,  имао је и другу димензију - развијање толеранције међу различитим узрастима ученика.

Успели смо да увучемо  у нови круг изазова сваку следећу генерацију осмака,  јер је грозница припрема, позитивна трема да ли ће успети неки оглед, маштовитост наступа и креативност у начину презентирања појава - искуство које је ученицима немерљиво за даље школовање и опредељење.

Сви Дани науке су имали различите теме:

  • 2008. „Магијанауке" (физика, хемија, биологија)
  • 2009. „Јајогледи" (физика, биологија, хемија, математика,свет око нас - БојанаТановић, ликовна култура - Мерима Јовановић)
  • 2010. „Трикови у науци", гостовали смо у Пожаревцу са програмом нашихДананауке (хемија, физика, биологија, математика)
  • 2011. „Кретање - Свет око нас" (физика, хемија, биологија, математика)
  • 2012. „На раменима дивова" (биологија, физика, хемија, математика, информатика и рачунарство, српски језик, енглески језик)
  • 2013.  „Више нам вреди грам праксе неготона теорије" (математика, физика, хемија, техничко и информатичкообразовање, српски језик, БојанаТановић - Рука у тесту).

Ове школске године ћемо се потрудити да Дани науке буду посебни јер Дринка слави 50 година постојања. Тема ће бити „Поглед у будућност".

Београд, август 2013. године Рожа Михајловић, проф.физике

Mанифестација под називом „Дечје пролећне радости" одржава се сваког пролећа од  2009. године  у нашој школи.

Циљеви манифестације су да се кроз низ активности, код ученика развије осећај за усвајање и неговање социјалних и духовних вредности које су битан услов за здраво одрастање и схватања живота и прихватања света који нас окружује.

У току пет дана ученици и наставници показују  да сазнавање и учење не мора само да се одвија на часу у учионици, већ да је то могуће и на креативан, нестандардан, а уједно и интересантан начин, како за ђаке тако и за све запослене у школи.

Манифестација је, такође, увек и прослава и дочек највећег празника, Христовог Васкрсења.

Од многих активности треба издвојити:

  • Певање, сликање, фарбање јаја, спортске игре, беседништво, израда паноа на задате теме, писање литерарних радова, ликовни радови, чишћење и украшавање дворишта и учионица, сађење цвећа, промоције књига за децу, игрокази, тематска настава, разговори са познатим личностима, скупљање помоћи за угрожене, добротворне и хуманитарне акције...