EKO-МУСКЕТАРИ

Ове године,  Дринкиних осморо Еко-Мускетара је учествовало на међународном такмичењу kоје је организовао ТСЛ (Trust for Sustainable Development). Фонд за одрживи живот је добротворна организација за глобално образовање на теме које се тичу животне средине, а посебно УН СДГ (Циљева одрживог развоја) са седиштем у Западном Беркширу, Велика Британија.

У првом делу такмичења ученици су се такмичили у писању есеја на енглеском језику. У конкуренцији од 2000 ученика из 71. земље света, наши Еко-Мускетари су се показали као једни од бољих и свих осморо су стекли право на други део такмечења у дебатовању на тему „Young people are key to achieving SDG#15“ које се одржало у Викторији, Британска Колумбија, у Канади.

 

Такмичење је одржано од 8-12. јула. Наши ученици су освојили укупно 5 златних медаља и две посебне, почасне медаље Гувернерке Британске Колумбије.

Александар Марковић Ћорац (11 година) најбољи дебатант у млађој групи (златна медаља) и ученик Амбасадор за млађу групу (почасна медаља), Анђела Бабовић (13 година) – златна медаља по оцени судија, Андреј Радовановић (13 година), ученик Амбасадор за старију групу (почасна медаља), Стефанија Живановић (13 година) – златна медаља за есеј (од свих ученика који су учествовали у писању есеја, организатор је издвојио десет најбољих радова на свету, међу којима су се нашли есеји Стефаније Живановић и Марије Лубардић), Марија Лубардић (14 година) – златна медаља за есеј и златна медаља као члана најбоље дебатне групе. Медаље је ученицима доделила Џенет Остин, Гувернерка Британске Колумбије и Представница њеног краљевског височанства Елизабете II. Остале три наше ученице: Ника Лалић (12 година) – почасно поменута, Деа Грбовић (12 година) – финалисткиња и Богиња Николић Вукајловић (14 година) – финалисткиња, добиле су сертификате.

Од почетка конкурса, па до краја такмичења с ученицима је радила њихова менторка, Марина Дрндарски, наставница биологије у ОШ „Дринка Павловић“.

Свесрдну подршку током године и око организације овог великог путовања пружао нам је Јоле Булатовић, директор школе, који је бодрио и помагао ученицима да се што боље припреме за јавни наступ и дебатовање.

https://cordmagazine.com/news/great-success-of-serbian-students-at-the-international-ecological-competition/

https://www.blic.rs/vesti/beograd/uspeh-beogradskih-daka-na-svetskom-takmicenju-iz-ekologije/56xy0cr

https://www.blic.rs/vesti/beograd/beogradjani-najbolji-na-svetu-nasi-daci-pobedili-na-najvecem-svetskom-ekoloskom/xwj5x0g

http://rs.n1info.com/Vesti/a502167/Ucenici-iz-Srbije-svetski-sampioni-na-takmicenju-iz-ekologije.html

https://balkangreenenergynews.com/rs/pomozimo-deci-da-otputuju-u-vankuver-na-dodelu-nagrada-i-debatu/

https://www.kurir.rs/vesti/odrzivi-razvoj/3291985/ucenici-beogradskih-skola-najbolji-na-najvecem-svetskom-ekoloskom-takmicenju

https://www.nasbiro.com/info-biro/beogradski-djaci-najbolji-na-svetu

https://brainz.center/nacionalni-tim-srbije-svetski-sampion-iz-ekologije/