Саопштење Школског тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања

Поштовани ђаци и родитељи,

Школски тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, у оквиру својих редовних активности, наредна два месеца посебну пажњу у раду посветиће превентивном деловању у области заштите ученика од дигиталног/електронског насиља.

Активности ће бити реализоване на више начина, и то:

  1. Радом са родитељима преко родитељских састанака, предавања у школи преко Савета и Клуба родитеља и корисних савета у обавештењима овог и сличног типа;
  2. Едукацијом ученика на часовима старешине и информатике, тематским предавањима;
  3. Сталним стручним усавршавањем запослених у школи путем тематских седница Наставничког већа, активним учешћем на семинарима и стручним саветима од тимова у школи, појединаца и организација са којима школа сарађује.

 

И наш школски тим и запослени у школи у родитељима виде велики потенцијал и пресудни значај у васпитању деце и у овој области, па вас овим путем саветујемо и подсећамо на неколико важних чињеница које ће помоћи у превенцији различитих облика електронског насиља од којих није имуна ни наша школа:

 

  1. Пронађите најбољи и најприхватљивији начин да своју децу код куће контролишете у стварима везаним за коришћење електронских уређаја (телефона, компјутера, таблета и сл.), ПОСЕБНО у вечерњим сатима или док мислите да спавају;
  2. Образујте се и сами на шта да обратите пажњу када користите интернет или претраживаче. У томе вам од велике помоћи могу бити следећи сајтови: https://pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat/kontakt-centar

https://kliknibezbedno.wordpress.com/opsta-bezbednst-na-internetu/

  1. Позиве старешине или запослених из школе да дођете и разговарате о овим стварима или чујете неко тематско предавање схватите озбиљно, јер нам је свима заједнички циљ квалитетан и правилан психички и физички развој наше деце.
  2. Школа, према важећим правилницима, обавезна је да прекршајно терети несавесне родитеље у случајевима када не спроводе договорене планове са школом а односе се побољшање или корекцију понашања ученика. Школа ће се потрудити да ову меру користи минимално.

 

У нади да ћемо лепо сарађивати, поздравља вас

 

Школски тим