Виктор Кажурo

У среду, 24. октобра у Библиотеци Дечјег културног центра Београд одржана је промоција збирке песама за децу Виктора Кажура којој су присуствовали ученици III2 са својом учитељицом Бојаном Тановић. Збирку је на српски језик превела сарадница ДКЦБ Дајана Лазаревић, а књига је изашла у издању КИЗ Центра 2018. године.

Ова промоција је део гостовања белоруске делегације на Сајму књига у Београду. Белоруску делегацију чине: уредник часописа „Њоман“ Алексеј Чарота (уједно и руководилац делегације), директор издавачке куће имена Јакуба Коласа – Игор Малањак, директорка издавачке куће „Народнаја асвета“ – Викторија Калистратова и учитељ и песник Виктор Кажуро.

На промоцији је гостовала цела делегација, а део догађај је уприличио и саветник Амбасадора Републике Белорусије – Михаил Кажуро.

Госте из Белорусије је испред Дечјег културног центра Београд дочекао директор Драган Марић. Гости су донели скоро стотину књига из своје отаџбине као поклон ДКЦБ и Сертификат, којим дају праба ДКЦБ на штампање и продукцију материјала, у циљу популарисања белоруске културе. Сертификат је потписао Министар културе и информисања Републике Белорусије – Александар Карљукевич.

Публику на промоцију чинили су ученици 3. разреда ОШ „Дринка Павловић“, коју је довела учитељица Бојана Тановић.  Испред Библиотеке ДКЦБ госте и публику је дочекала уредница културног програма ДКЦБ Снежана Станковић.

Програм су водили песник Виктор Кажуро и преводилац Дајана Лазаревић, који су анимирали децу рецитовањем и сценским покретом. Песник је говорио на белоруском језику, док је Дајана преводила на српски, додавала пошалице и исценирала ситуације, којима су младу публику држали непрекидно активном.

Ова интересантна промоција је спојила два народа и њихову децу, а засигурно то неће остати једина сарадња између ДКЦБ и белоруских културних организација. Како је сам песник Виктор Кажуро рекао – „Данас су се уједнила деца Белорусије и Србије. Јер сви смо ми деца исте земље и сви живимо испод истог неба. Заједно смо нераскидиво јединство и заједно можемо много тога. (…) Ја сам данас срећан, што имам вас, децу, као своје пријатеље. И искрено се надам да ћете од данас и ви мене страти својим пријатељем.“